<>

<>

torstai 19. heinäkuuta 2018

VisbyKansainvälisen kaupan keskus ja hyvä sijainti kaupan kulkureittien varrella Itämeren keskellä. Siis Hansaliiton aikaan. Ja sen kyllä huomaa vielä tänäkin päivänä. Ei ole ollut rahasta puutetta kun taloja, muureja ja kirkkoja on rakenneltu.


Kuulemma kirkkoja Gotlannissa riittää, sillä yksi tapa osoittaa varallisuutta oli rakentaa kylälle oma kirkko. Liekö kirkoille ollut myös tarvetta, sillä voisi epäillä entisaikain menon voineen olla aika villiäkin, kun laivat ovat saapuneet satamaan ja merimiehet ovat päässeet viettämään vapaailtaansa. Visbyn goottilainen tuomiokirkko lasimaalauksineen on edelleen varsin vaikuttava ilmestys pienen kaupungin kirkoksi.


Rahaa on siis päässyt kertymään Visbyhyn aikain saatossa. Rahamiehet ovat tietysti tarvinneet jotain mielekästä tekemistä, joten muutamat joutilaat herrat ovat päättäneet vuonna 1855 perustaa aikansa kuluksi puutarhan. Kävimme ihmettelemässä tätä De Badande Wännerna -yhdistyksen omistamaa botaniska trädgårdia. On varmaan ollut hauska käydä reissuilla maailman äärissä keräilemässä eksoottisia kasveja, joilla on sitten voinut elvistellä kotipuolessa. Tämäkin erikoinen hieman kuusen näköinen puu oli raahattu muistaakseni jostain väliameriikasta.

Nykyisellään kasvien keräily ei ole ilmeisesti kovin suosittu harrastus, joten yhdistyksen nykyiset nokkamiehet ovat hommanneet jazz -orkestereita soittamaan puutarhaansa joka torstaiksi. Tämähän sopi meille ja kävimme kuuntelemassa tunnin mittaisen setin ruusujen keskellä.

Olimme kuulleet varoituksia, että Visbyhyn ei välttämättä kannata mennä Stockholmsveckanin aikaan. Siis viikolla 29. Silloin siellä kuulemma biletetään isosti. Tämä maaginen viikko alkoi lähestyä ja sisempi satama-allas alkoi täyttyä moottoriveneistä.

Eräässä jahdissa kuulosti olevan äänentoistolaitteita enemmän kuin keskisuuren kaupungin isoimmassa diskossa. Musiikkimaku tuntui koostuvan 90-luvun parhaista eurodancebiiseistä. Rokkikonserttitason volyymi ei tuntunut ainakaan päiväsaikaan häiritsevän ketään. Ehkä se oli juuri sitä mitä sisäsataman veneyhteisö oli tullut tänne hakemaan. Me emme. Oli tullut aika jatkaa matkaa.

Ei kommentteja: