<>

<>

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Tukholman saariston eteläisin piste – LandsortJo toisena purjehduspäivänä loma alkoi todella tuntumaan lomalta. Seilasimme uusilla vesillä ja maisemat olivat meille ennennäkemättömät. Kävin välillä keulakannella istumassa ja  fiilistelemässä tunnelmaa. Veden kohinan kuuntelu keulakannella sai ajatukset kauas arkirutiineista. Lomalla viimeinkin!

Lyhyen neuvottelun jälkeen saimme paikan täydestä Landsortin satamasta. Osalle myöhemmin saapuneille ei enää paikkaa pystytty järjestämään, eikä tuplariviin laitto tuntunut olevan täällä päin tapana. Osa ratkaisi asian kiinnittymällä vastapäiseen kalliorantaan peräankkurin kera. Hyvä vinkki satamamaksun säästämiseksi, joka muuten Landsortissa määräytyy veneen leveyden perusteella.

Vierasvenesatamasta on kolmisen kilometriä matkaa varsinaiselle kylälle, jossa on luotsiasema, vandrarhem, laituriravintola ja tietysti hieno Landsortin majakka. Ensimmäinen majakka rakennettiin puusta 1658 ja se paloi jo 1672. Seuraava versio rakennettiin kivestä ja on edelleen pystyssä.

Varasimme saunavuoron rantasaunasta, josta pääsi uimaan kallioiden väliseen solaan. Ruotsalaiseen tapaan saunaan oli osattu asentaa ikkuna, joten lauteilta avautui hieno näkymä merelle. Kiuas oli suomalainen Helo, joten kerrankin sauna oli tarpeeksi kuuma. Löylyäkin irtosi tarpeeksi ja jopa suomalaiskansalliset korvanpolttolöylyt olisivat olleet mahdolliset.

Saarella asuu vakituisesti noin 20 henkilöä ja sinne pääsee yhteysveneellä. Kylä on rakennettu tiheäksi yhteisöksi ja talot ovat ruotsalaiseen tapaan erittäin hienossa kunnossa hoidettuine puutarhoineen.

Kuriositetttina voi mainita Itämeren syvimmän kohdan sijaitsevan Landsortin edustalla; ”Landsortsdjupet” on syvimmillään 460m.

Ei kommentteja: