<>

<>

keskiviikko 4. elokuuta 2021

Hanko


Vänöltä matka jatkui kohti itää. Tuuli jaksoi kuljettaa venettä alkumatkan, mutta puolen matkan nurkilla tuuli hiipui ja rullasimme purjeet sisään. Päätimme oikaista loppumatkasta muutaman mailin ja siirtyä isomman väylän eteläpuolella kulkevalle, luotojen välissä puikkelehtivalle väylälle. Hangon itäsatamassa vapaita paikkoja oli valittavaksi asti ja otimme paikan laiturin päädystä.

Hangossa viihdyimme useamman päivän. Tapasimme ystäviä, kiertelimme kaupunkia ja nautiskelimme Hangon atmosfääristä. Hienot avomerimaisemat rantakallioineen sekä uimarantoineen, upeat vanhat rakennukset ja menneen maailman charmi olivat erilainen elämys saaristoon verrattuna.Kävimme haistelemassa historiallista yläluokan eleganssia Hangon kasinolla, jossa söimme buffet-lounaan.


Hieman ihmettelimme väen vähyyttä keskellä kuuminta sesonkia. Onko silmä vain tottunut tukholmalaiseen väenpaljouteen, vai olisiko Hangolla mahdollisuuksia lisätä kesäsesongin turistien määrää? Hangon rantaelämä yhdistettynä historialliseen eleganssiin tuntuu aika vastustamattomalta yhdistelmältä. Toki pienenä miinuksena mainittakoon jäätävän kylmä uimavesi. Ilmettelin veneen lattian kylmyyttä paljaan jalan alla, kunnes käynnistin mittarit ja totesin veden lämpötilaksi viime aikojen 24 asteen sijaan 14.6 astetta! Sama lukema kuin vappuna Tukholman saaristossa. Ei ihme, että olin pakotettu käyttämään veneessä karvatohveleita.

Koemaistoimme myös Hangon vohvelit kaikilla hörteillä. Maun perusteella ei ole vaikea veikata, että tästä eväästä kuulemme vielä. Myös tuotteen myyntikonsepti oli kehitetty valmiiksi laajamittaista jälleenmyyntiä varten, joten ihmettelisin ellei tätä herkkua saada pian ympäri Suomea.

Ostin paikallisesta kirjakaupasta Suomenlahden isot paperikarttalehdet avomerinavigointia varten. Tausta-ajatuksena karttalehtien ostolla oli valmistautua mahdolliseen visiittiin Viron puolella. Karttoja ja etäisyyksiä tutkittuamme päätimme kuitenkin jättää sekä Helsingin että Tallinnan väliin tältä reissulta ja kääntyä takaisin kohti länttä. Ehkäpä kuitenkin piipahtaisimme Turussa ja kiertäisimme kotiin Ahvenanmaan pohjoispuolelta? Lomareissulla on turha tehdä liian sitovia reissusuunnitelmia. Aina voi suunnitelmia muuttaa sään ja fiiliksen mukaan.

Sen kuitenkin päätimme, että Hankoon tulemme toistekin.Ei kommentteja: