<>

<>

lauantai 14. elokuuta 2021

Ahvenanmeren yli Söderarmiin

Päivän legi Ahvenanmeren yli olisi tänään laivakoiran tarpeita ajatellen maksimimittainen, joten lähdimme Degerbystä liikkeelle heti aamusta. Tuuli ei ollut taaskaan herännyt näin aikaisin, joten raksuttelimme täysin tyynessä koneella kohti Ahvenanmerta. Kun olimme päässeet uloimpien Ahvenanmaan saarten tuntumaan, alkoi tuuli osoittaa virkoamisen merkkejä. Purjeet auki ja kone kiinni. Tänään olisi superhelppo Ahvenanmeren ylityskeli purjein, ellei sitten liian hidas vauhti alkaisi kiristellä korvien väliä. Koska tuuli kävi takaa, kaivoimme esiin genaakkerin muutaman solmun kymmenyksen toivossa. Meno genaakkerillakin oli hyvin leppoisaa eikä purjehtiminen häirinnyt kahvinjuontia laisinkaan.Ahvenanmeren ylitys on siinä mielessä hassu avomeripätkä, että selkeällä kelillä maa näkyy koko ajan jossain päin ilman kiikaria. Etappimaalimme Söderarm näkyi hyvin majakkansa ansiosta jo kaukaa. Perille pääsimme sopivasti ennen kuin laivakoira kävi liian levottomaksi. Saaressa ei ole kunnollista vieraslaituria, mutta armeijan peruja olevaan laiturinpätkään saa kiinnittyä parhaaksi katsomallaan tavalla. Satamakirjan mukaan ankkurin pidon varaan ei kannata täällä luottaa. Onneksemme paikalla olleet pienemmät moottoriveneet olivat kiinnittyneet laiturin sivuihin ja me pääsimme kiinnittymään laiturin päätyyn.


Saarella on myös toinen laituri, mutta se on saaren yrityistoiminnan käytössä, eikä vierasveneillä ole lupa kiinnittyä siihen.


Vanha majakkasaari on ollut merenkulkulaitoksen, armeijan ja meripelastajien käytössä, mutta nykyisellään saaren rakennuksissa toimii ympärivuotinen konferenssihotelli matkailupalveluineen. Vanhan majakan valo on sammutettu, mutta muutoin torni näkyy hyvällä säällä kauas merelle.


Merenkulkulaitoksen toiminta saarella lakkasi niinkin myöhään kuin 1997, mikä näkyy saaren rakennuskannassa. Valvomo on aitiopaikalla Furusundsledenin suulla, joten täältä on hyvä tarkkailla liikennettä sekä Tukholman että Ahvenanmeren suuntaan.


Armeijalla lienee ollut omat tarkkailijansa tässä strategisesti sijoitetussa bunkkerissa, joka nykyisellään on muutettu saunaksi. Bunkkerisaunan pienistä ikkunoista sekä bunkkerin edustan kylpypaljusta on tarjolla upeat merimaisemat, jossa kuin malliksi näkyy kuvassa Silja Linen lautta matkalla kohti Tukholmaa.


Armeijan peruja ovat myös useat hyvin naamioidut tekokummut sekä konekivääreitä varten tehdyt tuliasemat, joista yksi näkyy alla olevassa kuvassa. Asiasta paremmin ymmärtämättä voisin luonnehtia tuliaseman reunoja kovin mataliksi (luonnossa muutaman kymmenen senttiä). Aika makuullaan tuossa on varmastikin saanut olla jos jonkinlaistakaan suojaa vihollisen tulelta on halunnut saada. Reunavalliin on kuitenkin laitettu piipunkoloja oikein kaksin kappalein, joten tulisema lienee vaatimattomasta koostaan huolimatta tarkoitettu kahdelle henkilölle?


Me ihmettelimme aikamme saaren upeita maisemia, söimme 
saaren itsepalvelupisteestä ostamamme jäätelöt ja päätimme jatkaa matkaa, sillä ennusteiden mukaan yöllä tuuli puhaltaisi reippaasti laituripaikkaamme suoraan avomeren suunnan aukosta sisään. Söderarm on hyvä päiväkohde majakkahöpsöille, merimaisemien katseluun sekä koiran ulkoiluttamiseen Ahvenanmeren ylityksen jälkeen. Mikseipä tänne voisi tulla saunomaankin sopivan seurueen kanssa. 


Ei kommentteja: