<>

<>

torstai 9. heinäkuuta 2015

Yörodeo Högakustenille

Sääikkuna Selkämeren ylitykseen aukesi sopivasti nuorison saapuessa kyytiin Vaasasta. Köydet irtosivat WSF:n laiturista tiistaina noin klo 19:00. Alkumatka ulkosaaristoon oli leppoisa, kun koneistimme tyynessä kelissä. Avomeren auetessa matka jatkui vanhaan vastamaininkiin. Tuuliennusteen mukaan luvassa oli tiukkaa luovia 3m/s-8m/s tuuleen, mikä pitikin hyvin paikkansa.

Kovimman tuulen aikaan vasta-aalto nousi hieman ennusteita isommaksi ja nyt minäkin tiedän miksi veneen kulkuvalot valmistetaan vesitiiviiksi. Aaltoväli ja -koko sattui aika-ajoin juuri sopivaksi keulan kulkuvalojen uittamiseen: ensin keula kiipesi kohti taivaita pudoten alas juuri ennen seuraavaa aaltoa läpäisten sen. Tässäpä oli varsinainen yörodeo ryskeen ja paukkeen kera. Jiihaa!

Ennusteiden mukaisesti tuuli tyyntyi Ruotsin rannikon lähestyessä. Aamuauringon lämmittäessä vaatetusta sai vähentää nopeasti. Skandinaaviset yöpurjehtijan varusteet eli villasukat, merinovillavälihousut, nallekarvafleece, pipo, hanskat ja goretex-takki vaihtuivat aurinkorasvaan ja kevyempiin varusteisiin. Yöllisen rodeon jälkeen aamutee auringon lämmössä maistui hyvältä Ruotsin korkean rannikon siintäessä horisontissa.

Rannikolle saavuttaessa meitä tervehti jo kauas Högbondenin majakka.


Rannikon suuntainen dieselpasaati kuljetti veneen leppoisasti Härnösandiin asti. Kiinnityimme keskustassa sijaitsevaan pohjoissatamaan noin klo 14:00. Legin pituudeksi tuli 109 NM ja ajalliseksi kestoksi noin 19 tuntia. En olisi aiemmin uskonut, että Höga Kustenin eteläpää on Oulusta käsin vain kahden legin päässä!

Härnösandin kaupunki vaikutti viihtyisältä vanhoine rakennuksineen tarjoten veneilijälle kaikki tarvittavat palvelut.

Ei kommentteja: