<>

<>

perjantai 24. heinäkuuta 2015

Maalaistunnelmaa Holmössä

Nuoriso-osaston osalta veneily alkoi lähestyä loppuaan, joten käsillä oli kaksi vaihtoehtoa: bussilla Umeåsta Tornion kautta kotiin Ouluun tai junalla Kokkolasta kotiin. Tuulet olivat puhallelleet reippaasti jo muutaman päivän etelän suunnalta, mutta sääennusteisiin ilmaantui sopivan oloinen tuulirakonen muutaman päivän päähän Perämeren ylitystä ajatellen. Lähdimme siirtymään Umeåsta sopiville pelipaikoille Holmön pohjoiskärkeen odottelemaan tuulen ja aaltojen tyyntymistä. Etelätuulta oli edelleen 6-8 m/s sekä edellisen päivän kovan tuulen jäljiltä oleva vajaa metrinen maininki. Myötätuuleen ja myötäaaltoon matkanteko oli kuitenkin helppoa: isopurje sivulla aalloilla surffaillen. Hieman kävi sääliksi vastaantulevia konettavia purjeveneitä, jotka olivat selvästikin lähteneet aamulla tekemään saman noin 20NM legin toiseen suuntaan.


Holmössä periruotsalainen sliipattu ja hieman hienosteleva tunnelma loisti poissaolollaan. Tilalla oli käytännönläheinen maalaistunnelma, joka ilmeni muun muassa polkupyörän lastenistuinten luovissa käyttötavoissa.Venerannassa oli kakkoskakkosesta tehty puinen teline, johon oli kiinnitetty kaksi polkupyörän lastenistuinta rinnakkain. Arvelin sitä käytettävän lasten venekuljetuksiin. Näin myös purjeveneen takakaiteeseen kiinnitetyn polkupyörän lastenistuimen. Pysyvätpähän naperot turvallisesti aloillaan venematkan ajan.

Satamassa oli paljon paikallisten veneitä, joista silmään osui söpön pieni purje(?)vene sähköperämoottorilla. Varsinainen "Mr. Bean" -vene.Holmön satamasta löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut pyykinpesukoneineen ja ruokakauppoineen. Bonusohjelmanumerona voi seurata vuorolautan kapteenin taitavaa kipparointia ahtaassa satama-altaassa. Holmö on iso saari autoteineen ja turistien houkuttelemiseksi sataman läheisyydestä löytyy (täältäkin!) iso kalastusmuseo. Museon kulttuurinen tarjonta jäi tänäkin vuonna näkemättä, sillä kortinlukulaite ei toiminut ja käteinen oli jäänyt veneeseen. Tyvärr.
Tuuli tyyntyi myöhään illalla ja ehdin jo innostua ajatuksesta saada hienoja auringonlaskukuvia. Kaivoin kameran esiin kunnes muistin avomeren horisonttiin laskevan auringon olevan suomalaisten etuoikeus.Ei kommentteja: