<>

<>

sunnuntai 14. elokuuta 2022

Visby


Mittailin matkan Harstenasta Visbyyn olevan noin 65NM, joten lähdimme liikkeelle jo aamuviiden jälkeen. Sääennusteiden puolesta matkan olisi pitänyt olla varsin leppoinen, sillä ensin oli luvassa takamyötäistä tuulta 4-6m/s, joka kääntyisi suoraksi sivutuuleksi. Todellisuudessa avomerellä meitä odottivat edellispäivien tuulten tuottamat reippaat vanhat sivuaallot täydennettynä uusilla myötäaalloilla. Ristiaaltojen tuloksena tarjolla oli varsin keikkuvaa matkantekoa. Puolimatkan tienoilla tuuli kääntyi sivulle puhaltaen 6-8m/s. Vene liikkui rapsakasti 6-7 solmua ja matka joutui hyvin. Laivakoira selvisi keikutuksesta ja pitkästä päivämatkasta erittäin hyvin.

Lupeissa oli monta päivää reipasta etelänpuoleista tuulta, joka toisi svelliä Visbyn satamaan. Tämän vuoksi halusimme ehdottomasti paikan sisemmästä satama-altaasta. Visbyn sataman suojaisempi sisäallas oli saapuessamme täynnä, mutta hetken odottelun jälkeen saimme eturivin paikan, johon veneemme mahtui juuri ja juuri luiskahtamaan naapuriveneiden välistä lukuisten käsiparien avustamana.


Visbyn pysähdys kesti lopulta tasan viikon. Aika kului hyvin kaupunkia kierrellessä ja keskiaikaisen kaupungin atmosfääriä haistellessa. Onhan se mukavaa vaihtelua veneilyarkeen, kun voi käydä aamupalalla kaupungin kahviloissa ja valita ravintolan lukuisten vaihtoehtojen joukosta. Me vuokrasimme myös edulliset gotlandsbiilit ja kiertelimme mm. saaren kirpputoreja, sekä kävimme tietysti syömässä Sysne Fiskbutiikissa savukalaa perunasalaatilla. Gotlandsbiilit pysyivät kasassa tälläkin kertaa. Niissä ei tietystikään ollut toimivaa ilmastointia, paitsi tietysti se perinteinen ”ikkuna auki” -vaihtoehto. Meillä oli vuokralla sekä kuvan VW Passat, että yli 414tkm ajettu Saab 95, joka yllätti positiivisesti hyvällä ajettavuudellaan.

Uteliaana luonteena silmäilin tietysti sataman muita veneitä; tarjolla oli varsin hyvä kattaus isompia moottori- ja purjeveneitä. Myös suomalaisia veneitä oli paikalla ilahduttavan paljon. Mieleen jäi erityisesti hauskasti nimetty moottorivene, jonka nimi poikkeaa perinteisestä kaavasta: mieluusti a-loppuinen naisen nimi. Ehkäpä tässä veneessä on naiskippari?


Sataman veneistä poikkesi edukseen upea 100ft (30m) superjahti Gaia. Otin kuvan aikaisin aamulla, jolloin henkilökunta näytti valmistelevan venettä tulevaan päivään asettelemalla tyynyt paikoilleen yms. Sopii sitten omistajan kömpiä aamukaffeille puunattuun avotilaan.
Viikon jälkeen alkoi tulla olo, että Visby on nyt todellakin nähty. Seuraavilla Gotlannin visiiteillä taidamme pysytellä ehkä muissa, rauhallisemmissa satamissa.

Ei kommentteja: