<>

<>

lauantai 6. elokuuta 2022

Arkösundin kautta Snedskärille saunomaan

Päivän teemana oli saavuttaa St. Annan saariston pohjoisosa, eli Arkösund. Tarkempana suunnitelmana oli vain pysähtyä Arkösundissa ja yöpyä läheisellä Snedskärillä.

Tuuli jatkoi puhaltamistaan etelän suunnalta, mutta aukaisimme purjeet aina väylän suunnan mahdollistaessa etenemisen ilman kryssimistä. Tällaista taktiikkaa voisi kutsua automaailman mukaisesti vaikka hybridietenemistavaksi. Pidempi päivämatka taittui joutuisasti.

Arkosundissa tuuli puhalsi mereltä suoraan satamaan 8-10m/s tarjoten reippaasti keinahtelevaa svelliä. Satama oli täynnä ja vain laiturin ulkoreunan sivukiinnityspaikoilla oli tilaa. Meidän oli tarkoitus pysähtyä vain lyhyesti, joten parkkeerasimme veneen laiturin reunan keikkupaikalle. Tuuli työnsi venettä laituria vasten, joten laitoimme kaikki fendarit veneen ja laiturin väliin.

Aloitimme asiointikierroksen rannan grillikopilta, joka tarjosi houkuttelevan kuuloisia riistapurilaisia. Ne olivatkin erinomaisia, tosin tuuli tahtoi lennättää osan ateriasta paikalla päivystävien lokkien iloksi. Tällä kertaa lokit jäivät osattomaksi, sillä tuulenviemien siivousoperaation hoiti ansiokkasti laivakoira.

Arkösundin meripelastusseuralla on hieno tukikohta laiturin välittömässä läheisyydessä. Tiesin entuudestaan Ruotsin meripelastuksen venekaluston olevan viimeisen päälle hienoa, mutta ainakin Arkösundissa varainhankinta näyttää onnistuneen hankkimaan rahoitusta myös maakaluston hankintoihin. Itsekin olen Ruotsin meripelastusseuran kuukausilahjoittaja.


Kauppareissun ja vesitankkien täyttämisen jälkeen oli aika siirtyä parin mailin päähän Snedskärille. Ison pallofendarin ja springiköyden avulla sain käännettyä veneen keulan kohti vastatuulta ja pääsimme helposti pois laiturista ilman keulapotkuria. Keräillessämme fendareita sisään huomasimme, että reipas keikutus laituria vasten oli tuhonnut yhden fendarisukan täysin. 

Snedskärillä oli vieraspaikkoja valittavaksi asti. Satama on itseasiassa erittäin suojainen Bråvikens Segelsällskapin kotisatama. Täällä ei Arkösundin svellistä ollut tietoakaan. Vihreällä kilvellä merkityt paikat ovat vierasveneiden käytössä satamamaksua vastaan.


Varasimme heti rantauduttuamme niemenkärjen rantakallioilla sijaitsevan puulämmitteisen saunan. 
Yllätyimme positiivisesti saunan makoisista löylyistä sekä upeasta uimapaikasta. Tänne tulemme uudestaan.

Ei kommentteja: