<>

<>

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Tuulee - ei tuule - tuulee - ei tuule...

Torstaina tuuli. Perjantaina ei tuullut. Lauantaina tuuli. Sunnuntaina ei juurikaan tuullut. Maanantaina aluksi tuuli, sitten tuli ihmeellisiä tuulipyörteitä, joiden jälkeen ei tuullut ja lopussa tuuli taas vähän liikaakin. Ja tänään tiistaina puhaltaa niin, ettei merelle viitsinyt lähteä kun oli tulossa vieraitakin mukaan tiistaireittiä purjehtimaan.

Sellaista. Tuulten armoilla. Reilussa kesässä on kuitenkin ihmeesti oppinut tekemään alkeellisia tuuli- ja säähavaintoja taivaan ja meren perusteella. Konkreettisin on tuulirintaman havainnointi meren pinnassa. Pläkän näkee kuka tahansa ja kun kokemusta on vähän karttunut, niin merenpinnasta osaa katsella tuulirintamia. Havainnot eivät varmasti aina mene nappiin, mutta kokemusta karttuu jatkuvasti. Sama pätee sääilmiöihin.Eilen törmäsimme ihmeelliseen tuulipyörteeseen, jossa olimme ikäänkuin miedompaakin miedomman "myrskyn" silmässä. Yhtenä hetkenä näytti että tuulee lännestä ja toisena hetkenä purjeet lakkasivat täysin vetämästä ja vimppeli näytti tuulta idästä. Yritä siinä sitten miettiä miten pitäisi purjehtia. Ihmeellinen pyörre kesti viitisen minuuttia ja oli kolmesta viiteen kilometriä ukkosrintaman etupuolella. Sen pystyi havaitsemaan myös meren pinnan aaltokuvioista. Onko teillä kokeneemmilla kokemusta tällaisesta?

Voin vain kuvitella veneeseen kohdistuvan riepotuksen määrää, jossa sattuisi tuollaisen pyörteen kohdalle voimakkaammilla tuulilla. Meillä vaihteluväli pyörteessä oli vain 0 - 5 m/s. Tuuliasioita ihmetellessäni törmäsin muuten havainnolliseen Petri Takalan alun perin laatimaan kirjoitukseen tuulen synnystä.

3 kommenttia:

Vellamo kirjoitti...

Joskus on meilläkin varsinkin lämpimämmillä vesillä purjehdittaessa käynyt samantyyppistä. Tuuli lakkaa kokojaan ja kiertelee hetken ja sitten alkaakin tuulla toisesta suunnasta ja taas vaihtaa. Kyseessä voisi olla paikalliset lämpimät ja viileämmät pisteet, joiden takia ilmavirta välillä nousee ja välillä laskee. Mutta ehkä joku viisaampi tietäisi varmasti sanoa. Olitteko muuten kaukana rannasta?

Virtauslangan H kirjoitti...

Olimme lähellä rantaa ja lämpötilaerojakin varmasti oli. Hellettä oli lähtiessä 26 asteen verran ja sade viileämmän ilman kera oli lähestymässä. Ilmamassan lämpötilaero tuntuisi järkeenkäyvältä syyltä näin maallikkojärkeilyllä.

ullao kirjoitti...

Muutama vuosi sitten, kun purjehdimme järvellä, tuulet pyörivät juuri omituisesti. Eräs mieleenpainuvin hetki oli kerran, kun ajelimme spinnulla ja meitä vastaan tuli vene spinnulla???