<>

<>

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Majakkasaari: Ulkokalla ja Maakalla

Kallankarit eli Maakalla ja Ulkokalla sijaitsevat Kalajoen edustalla. Kalastajayhteisön asuinpaikkana toimineille saarille on Ruotsin vallan aikana myönnetty oikeus itsenäiseen paikallishallintoon. Säädösten mukaisesti mökkien täytyy noudattaa ulkoisesti yhtenäistä linjaa, eikä katoille saa esimerkiksi asentaa antenneja. Vierailtuamme Maakallassa tästä riitti lasten kanssa pitkän aikaa filosofista keskustelua hallinnosta ja demokraattisesta päätöksenteosta.
Ulkokallaan emme tällä matkalla poikenneet, vaikka itse majakka sijaitsee siellä.

Maakallassa ihasteltavaa riitti. Saaren keskipiste onkin majakan sijaan kaunis paanukattoinen puukirkko. Mitkä rappuset!
Maakallassa on edelleen tiivis kalastajien yhteisö. Olimme kuitenkin harmissamme kalastajien puolesta, kun siikasaalis oli viime kesänä vähissä. Meitä se kirpaisi vain sen verran ettemme saaneet kalaa illalliseksi vaan jouduimme tyytymään veneen jääkaapin antimiin.

Vierailijat toivotettiin saaren yhteiseen saunaan tervetulleiksi paikallisten jälkeen. Löylyt autenttisessa saunassa täydellisellä näköalalla maistuivat makoisilta purjehduspäivän jälkeen.

12 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Ihana paikka ja erittäin hienoja kuvia!

Virtauslangan H kirjoitti...

Paikka on hieno ja jossakin määrin poikkeava muista saarista siinä suhteessa, että saarella on "eloa". Kalastajamökit ovat nykyään kalastajien sukujen kesänviettopaikkoja.

Vellamo kirjoitti...

Onpas kiva kun vihdoin tännekin blogiin voi lähettää kommentteja! Mukava lukea teidän retkistänne ja katsella kuvia. :)

Virtauslangan H kirjoitti...

Kiitos! Juu, nyt voi kommentoida :-) Viime vuonna laiskuus vaivasi, mutta nyt intouduin avaamaan kommentointimahdollisuuden.

Ansku kirjoitti...

Ihania kuvia hienosta paikasta! Blogissani on tunnustus sinulle :)

Virtauslangan H kirjoitti...

Kiitos! Palataan tuohon haasteeseen viikonloppuna :-)

ullao kirjoitti...

Blogisi on mahtava. Minäkin annoin Sinulle tunnustuksen blogissani.

Virtauslangan H kirjoitti...

Kiitos, ullao! Laitan nuo viiden kohdan kysymykset pohdintaan ja jospa siitä jalostusi vastaus haasteeseen.

Viherrys kirjoitti...

Laitoin sinulle blogitunnustuksen Purjeen Viemää-blogissani, mutten ole näköjään ensimmäinen ;-)

Hyvää kevättä!

Virtauslangan H kirjoitti...

Kiitos, Viherrys!

Leo-setä kirjoitti...

Järjestetäänköhän tuonne nykyisin (kesällä 2013) risteilyitä tai muita kuljetuksia? Kallan Matkailun web-sivuilla oli vain tieto, että 2010 ei risteilyjä järjestetä eikä mitään sen tuoreempia päivityksiä.

Virtauslangan H kirjoitti...

Taksiveneellä pääsee sekä Ulkokallaan että Maakallaan kts. http://www.fememare.fi. Ja todella upean matkakokemuksen varmasti tarjoaa kaljaasi Ansio http://www.plassi.fi. Ansiolla ei näytä toistaiseksi olevan tarjolla muuta kuin koko laivan vuokrausta.