<>

<>

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Erään pentterin varustelista

Innokkaan kotikokin yksi huolenaihe venettä hankittaessa oli pentterin varustus. Miten ruoanlaitto poikkeaa kodin olosuhteista, millaiset tarvikkeet olisivat hyödyllisiä ja miten keksiä hyviä veneolosuhteissakin toteuttamiskelpoisia resptejä?
No - pienellä mielikuvituksella ja soveltaen kaasu-uunilla, kaksiliekkisellä kaasuliedellä ja tilavalla kylmäboxilla varustetussa pentterissämme pystyy tekemään vaikka millaisia ruokia. Onnistumisia keitoksissa koettiin useita ja epäonnistuminen tuli vastaan, kun yritimme tehdä jäbäH:n rakastamia pasteijoita kaasu-uunissa. Maku hyvä, ulkonäkö litsahtanut. Mustikkapiirakasta uunimme teki sen sijaan varsin makoisan.
Pentterin varustelu riippuu varmasti ruuanlaittotyylistä ja innostuksesta. Alla varustelistaa, jonka ohjaamilla hankinnoilla ruokailut onnistuivat varusteiden puolesta nelihenkisellä perheellämme pidemmälläkin venereissulla.
Ruuanvalmistus
- 1,5 litran kattila
- 3 litran kattila (erityisen tarpeellinen pastan- ja perunansyöjille)
- pienehkö paistinpannu
- vesipannu
- leikkuulauta
- veitset: kokkiveitsi, pienempi veitsi ja kuorimaveitsi
- siivilä - saatavilla on kivoja kokoon taitettavia siivilöitä, esimerkiksi silikonisia
- sekoituskulho tai pari - jos löydät pienehköjä kannellisia kulhoja, niin ne sopivat myös (kylmä)säilytykseen
- valkosipulinpuristin, teesihti, sakset, juustohöylä, paistinlasta, pari sekoituskauhaa ja spagettikauha
- raastin
- uunivuokia 2 kpl (piirakkamalli ja korkeampireunainen suorakaide)
- "Silppuri" tai "pikakokki" eli pyöritettävä, erilaisilla terillä varustettu laitos, jolla voi pilkkoa ja vatkata kermaa (meillä oli Tupperwaren tällainen)
- kahvinkeittovälineet + termoskannu
Perinteisen kahvinsuodattimen käyttäminen tuntui veneolosuhteissa turhan hankalalta. Päädyimme pressokeittimen ja EvaSolon kahvinkeittimen käyttäjiksi. Niiden kanssa ei tarvitse pelätä kuuman veden läikkymistä.
Astiat ja tarjoilu
- juomakannu, leipäkori ja tarjotin
- matalat ruokalautaset, aamiaslautaset, mukeja ja laseja omien tottumusten ja tarpeiden mukaisesti
- keitto- / jugurtti- / muro- / jälkiruokakulhot
- ruokailuvälineet oletetun ruokailijamäärän mukaan
- salaattikulho + salaattiottimet
- pippuri- ja suolamylly
- PALJON astiapyyhkeitä
- tiskausvarusteet, ruokailuvälineiden valutusteline ja astiankuivausteline
Meillä astiapyyhkeet tahtoivat olla jatkuvasti märkiä ja viikon reissulla 8 pyyhettä ei ollut yhtään liikaa. Tämän kevään HM:n mallistosta löytyi meriteemaan sopivia astiapyyhkeitä ja kala-aiheiset luutut.


Muut tarvikkeet
- muovipusseja, pussinsulkijoita, folio ja leivinpaperi
- 2 juomavesiastiaa (10l)
- tarpeen mukaan mausterasioita ja kuivien ruoka-aineiden säilyttämiseen sopivia tiiviitä astioita
Tuunasin tähän tarkoitukseen Innocent -smoothiepurkeista säilytysputelit. Vielä tyylikkäämät saisi jos hankkisi vanhanaikaisen mustalle pohjalle kohokirjaimia tekevän tarrakirjoittimen.
Esteettisiä arvoja ei sovi unohtaa myöskään veneessä ruokailtaessa. Niinpä meidän paatissa on mukana valikoima erilaisia merihenkisiä servettejä. Täydensin varastoja juuri Hullujen Päivien kankaisilla ruutulautasliinoilla ja ruokopunoksisilla lautasliinarenkailla. En ajatellut veneessä kyllä servettejä pestä, joten ehkä ne paperiset silti ovat useammin käytössä...


Mitä jäi viime kesänä uupumaan? Ajattelin korvata tuon pikakokin sauvasekoittimella, jossa on vatkainosa. Sen käyttö on tietysti mahdollista vain silloin kun olemme kiinni maasähkössä. Lisäksi etsinnässä on tarjotin, jossa on liukumaton pinta. Lasit hankimme polykarbonaattisena (esim. Clas Ohlsonilta saa edullisesti) ja muut astiat melamiinisena (astioistamme lisää). Ensi kesäksi hankintalistallani on myös parin desin oikeat lasit, jotka mahdollistavat kuumienkin juomien tarjoilun. Yhteen vetäen pentterin varustuksesta voisi sanoa, että varusteet kannattaa hankkia oma kokkaustyyli tunnistaen. Vähemmälläkin kyllä pärjää ja jos tilat sekä oma into kannustavat pentterin voi varustaa hyvinkin kattavasti.

2 kommenttia:

ullao kirjoitti...

Ihana postaus taas ja samanhenkinen minulta tulossa huomenna:)

Virtauslangan H kirjoitti...

Innolla odotan siis huomista :-) Vinkit tämän kategorian asioista tulevat tarpeeseen. Viime kesänä monta juttua opittiin kantapään kautta. Esimerkiksi astiankuivausteline saatiin hankittua vasta Vaasasta, kun siihen saakka olimme asustelleet veneessä jo monta vuorokautta ja tuskailleet astiankuivauksen hankaluutta....