<>

<>

lauantai 31. heinäkuuta 2021

Omia oikoväyliä pitkin Kökarin Karlbyhyn

Ahvenanmaalle saavuttuamme lomapurjehduksen pääjuoni alkoi selkeytyä: ulkomeren saaria pitkin itään, ehkä Helsinkiin asti ja sitten takaisin hieman sisempää. Ei kait sitä sen kummempaa suunnitelmaa lomareissulle tarvitakaan. Olimme nyt tuntemattomien vesien äärellä ja meille uusia kohteita olisi tarjolla loputtomiin. Kuinka siis löytää ne meille sopivimmat kohteet? H käytti paljon aikaa kohteiden etsimiseen ja reittisuunnitteluun. Apunaan hän käytti erilaisten satamakirjojen lisäksi Saariston Satamat -facebook ryhmän hyviä postauksia.

Seuraavaksi kohteeksemme valikoitui Kökarin Karlby ja reittisuunnittelu Rödhamn-Kökar perustui omaan oikoväylään, sillä virallisia väyliä pitkin matka olisi ollut huomattavasti pidempi. Emme olleet oikoväylällä yksin, vaan näimme samaa reittiä käyttävän usean pienveneen. Ehkäpä tästä voisi tehdä ihan virallisen väylän ja merkitä sen merikarttoihin niin jokaisen ei tarvitsisi keksiä samaa pyörää uudelleen? Oikoreitti oli plotterin avustamana erittäin helppo ja päivän kuumottavin osuus oli mutkainen sekä paikoin erittäin ahdas Karlbyn sisäänajoväylä. Perille pääsimme ilman ongelmia ja satamapojat ohjasivat meidät vapaaseen laituripaikkaan. Käännös paalujen väliin ahtaassa satamassa ilman keulapotkuria sujui kevyessä tuulessa helpohkosti ja olimme perillä hehkuvan kuumassa Karlbyn satamassa.

Päivä oli todella kuuma eikä laivakoira oikein jaksanut liikkua mihinkään. Tilapäistä helpotusta koiran elämään keksimme tarjota takakannen suihkulla: koiran alustapuolen kastelu virkisti laivakoiraa selvästi. Hikisen päivän päätteeksi kävin virkistäytymässä sataman saunassa, jonka jälkeen kylmät sihijuomat olivat enemmän kuin tarpeen.

Ei kommentteja: