<>

<>

maanantai 19. heinäkuuta 2021

Gustavsbergin uudistettu satama

Getfotenilta matka jatkui kohti Gustavsbergia. Tarkoituksena oli tehdä "Värmdö runt" kiertomatka ja pysytellä lähellä mannerta, sillä ulompana merellä alkukauden kelit olivat vielä kovin viileitä. Päivän reitti vei kapeiden ja suojaisten Skurusundin ja Baggenstäketin väylien kautta. Alussa oli vain pieni pyrähdys avoimemman selän yli ennen kapeaa ja suojaista Gustavsbergin sisäänajoväylää. Satamakirjan tiedot eivät pitäneet paikkaansa, sillä Gustavsbergin vierassatama on kokonaan uudistettu ja siirtynyt hieman eri paikkaan. Peruutimme veneen parkkiin aisojen väliin.

Satamassa kaikki oli uutta tai uudistettua. Uusi satamakonttori on rakennettu kelluvalle lautalle.


Veneilijöille on rakennettu uusi huoltorakennus hienoine suihku- ja pyykinpesutiloineen. Huoltorakennuksessa on myös lounge-tila upealla maisemaikkunalla.


Koko sataman ja ympäröivän lahden alue on rakennettu uudelleen ja jopa lahdenpohjukan kierävät kävelyreitit on rakennettu vastikään. Vastarannan kävelyreitiltä on hienot maisemat Gustavsbergin satamaan ja kaupunkiin, jonka siluettia hallitsee vanha posliinitehdas. Tehtaan tuotteita on ollut kätevä rahdata maailmalle oman sataman kautta. Epäilisin kyseisen posliinitehtaan tuotteiden olevat hyvin tuttuja myös suomalaisille, ainakin wc-istuimien osalta.

Satamassa on myös Arconan purjeveneiden tehtaan oma laituri, jossa näkyi olevan sekä koeajoveneitä että ilmeisesti asiakkaille luovutusta odottavia uusia veneitä. Sataman alueelta löytyy jäätelönmyynnin lisäksi pari ravintolaa. Me kävimme testaamassa hyvät arviot saaneen ravintola Kattholmenin.


Laivakoira oli tervetullut ravintolan terassille ja me olimme erittäin tyytyväisiä annoksiimme. Vahva suositus kaikkille Gustavsbergin kävijöille.

Gustavsbergiin on selvästikin rakennettu pajon uutta viime vuosien aikana ja paikasta henki vireä elämisen meininki. On hyvä tiedostaa, että Gustavsberg on neljän neliökilometrin kokonen kunta, jonka alueella asuu noin 24000 asukasta. Veneilijöitä hemmotellaan runsaalla ravintola-, kahvila- ja kaupustelumahdollisuuksilla. Tänne tulemme uudestaan.

Ei kommentteja: