<>

<>

lauantai 22. toukokuuta 2021

Getfoten - tuulahdus menneestä maailmasta

Vene oli ollut vesillä jo monta viikkoa, mutta vallitseva säätila ei ollut houkutellut veneilemään. Hyvään on helppo tottua ja meistäkin on tullut Tukholman seudulla kohtuullisen valikoivia purjehdussäiden suhteen. Mutta nyt ennustelaitokset povailivat hieman lämpimämpiä kelejä ja edessä häämötti pitkä, neljän päivän viikonloppu. 

Siirryimme veneelle jo tiistai-iltana ajatuksella tehdä töitä veneeltä käsin ennen pitkän viikonlopun alkamista. Bunkrauksen lisäksi ehdimme tiistai-iltana käydä pidemmän iltalenkin venesataman lähimaastossa. Polut veivät Bogesundin linnan kautta, joka päälleppäin näyttää olevan hienossa kunnossa, mutta ikkunatirkistelyjen perusteella sisäpuolella olisi vielä hieman työtä jäljellä. Linna on nykyisellään valtion omistuksessa ja on kesäaikaan avoinna yleisölle. Me olimme liikkeellä illan jo hämärtyessä, joten linnakierroksen reitti kulki vain linnan ympäri.


Keskiviikon työpäivän jälkeen lähdimme liikkeelle kohti meille entuudestaan tuntematonta Getfotenia. Matkaa oli alle kaksi merimailia! Laitureita oli useita niihin kiinnityttiin peräankkurilla. Poijuja ei jostain syystä oltu katsottu tarpeellisiksi. Laiturien rakenteet olivat hieman kotikutoisen näköiset kuten useat yksityiskohdat saarella. Jotenkin koko paikasta henki "tein itse ja säästin" meininki. Se on melko epätavallista Tukholman seudulla.


Getfoten on pieni saari ruotsinlaivojenkin käyttämän väylän varrella, joka on Segelsällskapet Brunnsviken:in saaritukikohta. Nimensä mukaisesti seura pitää kotisatamaa Tukholman keskustan pohjoisreunalla, Brunnsvikenin lahdella. Getfotenille ovat kaikki tervetulleita ja ainakin yöpymisestä peritään satamamaksu.  Klubitalossa on thairavintola. Saarella on myös katettu tanssilava ja lasten leikkipuisto. Me tulimme tänne lähinnä saunan vuoksi, sillä H sai puhelimitse varattua meille oman saunavuoron.Sauna on hienolla paikalla laivaväylän puoleisella rannalla, rantakallioiden päällä. Uimareita varten kallioille on laitettu hyvät tikkaat. Vaihtoehtoisesti uimaan voi mennä hiekkarannan kautta. Luontoelämääkin saimme seurata lisäbonuksena. Joutsenet olivat tehneet pesänsä kävelysillan kupeeseen ja muniaan hautova joutsenemo puolusti pesäänsä sen verran aggressiivisesti, että otin laivakoiran syliin pesän ohittamisen ajaksi.


Saunan ikkunoista aukeaa upea näkymä laivaväylän suuntaan. Kuin malliksi Viking Linen lautta sattui juuri kohdalle kuvanottohetkellä. Saunan löylyt olivat hyvät ja toki kävimme myös uimasilla raikkaassa merivedessä. Vahva suositus tälle saunalle.


Ravintola vaikutti olevan hyvin suosittu ja lähestulkoon kaikki terassin pöydät olivat täynnä asiakkaita. Pienemmillä avoveneillä haettiin ravintolasta ruokaa mukaan mökillä syötäväksi. Itse ravintola jäi meiltä testaamatta, mutta ottaessani kuvia ravintolan terassilta ihmettelin rantakallioilla näkyvää tähtihärveliä, joka on sijoitettu paraatipaikalle näkyen hyvin sekä ravintolan terassille että laivaväylälle.


Uteliaana luonteena lähdin katsomaan tuota ihmetystä lähempää. Laivaväylän puolelta katsottuna tähden todellinen luonne tuli selkeästi esiin. Jaahas, jaahas... Että tämmöinen tapaus.


Tähden punainen väri on epäilemättä hehkunut aikoinaan kirkkaana, mutta on ajan saatossa hieman patinoitunut kuten koko Getfotenin saaritukikohta. Kuin tuulahdus menneestä maailmasta.

 

Ei kommentteja: