<>

<>

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Jääkarhujen kesäretki

Alkukesän kelivalikoima on ollut kovin yksipuolinen: kylmää, sadetta ja kovaa tuulta. Tätä samaa eri yhdistelminä oli lupailtu myös viikonlopuksi, mutta siitäkin huolimatta vesille oli päästävä. Iin Röytässä olisi ollut lauantaina tarjolla kesäkeittiön avajaisjuhlallisuudet, mutta sääennusteiden perusteella teimme huomattavasti lyhyemmän reissusuunnitelman: perjantai-iltana Oulunsalon varjakkaan yöksi ja lauantaina päiväretki Hailuoden Huikkuun.

Tuuliennusteet ovat alkukesän ennustelleet Oulun seudulla tuulet alakanttiin ja sama tuntui jatkuvan perjantainakin. Normaalisti tyyni Oulujoki tarjosi tulevan esimaistiaisiksi pientä vasta-aaltoa jo sataman kohdalla.

Meren puolella tuulimittari näytti lukemia 20-25 solmun välille, joten purjeita laitettiin näkösälle varsin säästeliäästi. Lämpimästä kesäauringosta huolimatta raikkaaseen vastatuuleen luoviessa homma alkoi tuntua jääkarhujen kesäretkeltä. 


Oulunsalon Varjakkaan on sopivasti muutaman mailin pätkä, joten ehdimme hyvissä ajoin perille nauttimaan vene-elämästä satama-altaan suojissa.


Houkuttelevan aurinkoisesta kelistä huolimatta viidyimme paremmin illan sisällä veneessä lämmittimen puskiessa lisää luksusta sisätiloihin. Kylmän meriveden viilentämillä lattioilla karvatossut tai villasukat olivat hyvä lisävaruste. Näin alkukaudesta meriteiden sääntöjen kertaaminen on aina tarpeen, joten vetäisin jalkaani lateraalivillasukat: nämä jalassa ei tule tehtyä kardinaalimunausta!

Työviikon jälkeen oli mukava vetäytyä aikaisin keulakajuuttaan nauttimaan veneen rauhalliseta keinahtelusta. Ennen silmien ummistamista oli hauska katsella taas pitkästä aikaa tuttua geometrista kuviota auringon paistaessa kauniisti keulastaagiin ja genoan skuuttiköysiin. Emme nähneet geometrisiä unia, vaan nukuimme sikeästi aamuun asti. Kuten veneessä aina.


Ei kommentteja: