<>

<>

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Brändöskär

Kesän 2013 reissulla pakenimme Småskärin sääskiä lyhyen matkan kohti pohjoista, Brändöskäriin.Sisäänajo mereltä Brändöskäriin kulkee kapeaa väylää rannan suuntaisen ketunlenkin kautta; reitti kulkee kuvassa näkyvien vihreiden lateraalimerkkien ja rannan välistä! Reitillä on myös linjataulut, joita satamakirjan mukaan kannattaa noudattaa tarkasti.


Brändöskär on yksi kauneimmista Luleån saarista ja sen tuntuivat tietävän muutkin veneilijät, sillä laituri oli lähes koko ajan täynnä. Tähänkin saareen pääsee vesibussilla Luleåsta ja saarella on yksi kunnan vuokramökki.


Tälläkin saarella on pitkä kalastushistoria ja saaren kappeli valmistui 1774, eli viitisenkymmentä vuotta Småskärin kappelia myöhemmin. Sekä Småsäkrin että Brändöskärin kappelit ovat edelleen käytössä ja jumalanpalveluksia pidetään muutaman kerran kesässä.Liekö kalastajat aikoinaan mitään pappien latinankielisistä jumalanpalveluksista ymmärtäneet, mutta ainakin nykyinen uustuotantoa oleva alttaritaulu on sentään aiheeltaan paikkaan hyvin sopiva.


Saaren saunan löylyt olivat makoisat ja matkaseuramme houkuttelemina  lähdimme illanviettoon rantakallioille. Luleåsta hankitut ruotsalaiset makkarat (eli makeahkot nakit) paisteltiin rannan ajopuista tehdyn nuotion loimussa. Ulkoilmaravintolan hyvä sijainti, upeat maisemat, huolella valitut ruokajuomat ja ennenkaikkea hyvä seura sai ruotsalaiset nakitkin maistumaan taivaalliselta gourmetilta.


Brändöskäristä matkamme jatkui kohti Seskarötä, josta tulimme Kemin kautta kotiin. Loppumatkan tarinat löytyvätkin kesän 2013 postauksista. 

Hyvästelimme saaren hieman haikein mielin. Brändöskärin loittonevaa siluettia vilkuillessa oli päällimmäisenä ajatus: tänne tulemme uudestaan.

2 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Paikka näyttää todella upealta, joten ei ihme jos laituri on jotakuinkin aina täynnä. Nuo pienet kirkot ja kappelit ovat minusta todella viehättäviä. Hieno esittely jälleen, kiitos!

A-P kirjoitti...

Vanhoissa kirkoissa ja kappeleissa minua kiehtoo se, kuinka ne kertovat omalta osaltaan alueen historiasta. Koska yksi kappeli ei ole riittänyt, niin Luleån saaristossa on täytynyt olla paljon asutusta jo 1700-luvulla. Kalastus elinkeinona on ilmeisesti ollut kannattavaa.