<>

<>

lauantai 14. maaliskuuta 2015

USS Growler (SSG-577)

Intrepid Sea-Air-Space Museumissa on näytillä myös ensimmäinen ydinohjuksia kuljettanut sukellusvene USS Growler, joka laskettiin vesille 1955 ja oli aktiivipalveluksessa vuoteen 1964 asti. Sukellusvene oli olennainen osa Yhdysvaltojen ydinpelotetta ja alus partioi aktiivipalveluksensa aikana ydinkärjin varustettuna Tyynellä valtamerellä salaisissa operaatioissa, jotka kestivät yli kaksi kuukautta kerrallaan.Sukellusvene on 97 pitkä ja 8.2m leveä. Pinta-ajossa syväystä tarvitaan 5.7m. Ydinohjukset kuljetettiin keulakannella olevan säilytystilan sisällä, josta ne siirtyivät yksi kerrallaan laukaisualustallaan kiskoja pitkin kannelle laukaisua varten. Kuvassa näkyy laukaisualustallaan vanhemman mallinen Regulus I –tyyppinen ohjus, joka järkyttävästä tuhovoimastaan huolimatta näyttää aika vaatimattoman kokoiselta.


Miehistön tilat olivat varsin ahtaat ja punkkia oli myös sukellusvene-elokuvista tuttuun tapaan useassa kerroksessa käytävän molemmin puolin.


Merillähän tulee aina nälkä. Miehistön kokonaisvahvuus oli 87 henkeä ja tähän miehistön ruokintatilaan ei kovin montaa henkeä mahdu kerrallaan, joten tiukkaan vuorotteluaikatauluun on ruokinnan järjestämisessä varmaankin jouduttu turvautumaan.Aikansa tekniikkaa edustanut ja tietysti huippusalainen ohjustenlaukaisukeskus. Sukellusvene pystyi kuljettamaan joko 4kpl vanhempia Regulus I –tai 2kpl uudempia ja isompia Regulus II -tyyppisiä ydinohjuksia. Uudemman Regulus II ohjuksen W-27 ydinkärjen koko oli 2000 kilotonnia ja kantomatka 2200km. Vertailun vuoksi: Hiroshimaan pudotettu pommi oli vain 13 kilotonnin suuruinen. Ajatuksia herättäviä lukuja, mutta silti vetää jotenkin sanattomaksi.

Komento- ja taistelukeskuksessa on paljon mittareita ja luonnollisesti periskooppikin.Aluksen varustukseen kuului myös 8kpl torpedoja, joista kaksi sijaitsi aluksen perässä.

Nykyisiin sukellusveneisiin verrattuna USS Growler on pieni, dieselkäyttöinen ja pystyy laukaisemaan ohjukset vain pinta-ajossa. Alus muistuttaakin hyvin paljon sukellusvene-elokuvista tuttuja sodanaikaisia aluksia ja sisällä ollessa voikin eläytyä hyvin U-571 ja U-96 -klassikkoelokuvien tunnelmaan. Tämän kokemuksen jälkeen nuo elokuvat tuntuvat varmasti entistäkin jännittävimmiltä.Ei kommentteja: