<>

<>

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Luleåssa Ettans Båthamnissa


Kesän 2013 reissulla pyörähdimme Luleåssa nauttimassa kaupungin palveluista ja täydentämässä ruokavarastoja. Kaupungin siluetti veneellä lähestyttäessä kertoo kaupungin koosta. Asukkaita Luleåssa on vajaat sata tuhatta.


Matkalla kaupunkiin vastaan tuli toinen saaristoliikennettä hoitavista vesibusseista. Vaikka ei olisi edes aikeissa rantautua yhteenkään saareen, niin kyllähän tuollaisella kelpaisi käydä aurinkoisen kesäpäivän risteilyllä saaristossa.


Tuulta oli tarjolla mukavanlaisesti eikä saariston suojassa aalto päässyt nousemaan matkanteon haitaksi. Matka oli varsin vauhdikas reivatuillakin purjeilla ja saimme aikaiseksi komeat peräaallot.


Väliin taivaalla näkyi tummempiakin pilviä ja sain napatuksi matkaseurastamme varsin onnistuneen otoksen. Aurinko sattui paistamaan pilvien lomasta juuri sopivasti tuoden valkean veneen hienosti esiin tummaa taustaa vasten. Horisontin suoristus, kuvan rajaus ja luonnostaan lähes mustavalkoisen kuvan muuttaminen mustavalkoiseksi tuotti yhden kesän 2013 hienoimmista otoksista.Ettans Båthamn on 650 paikkainen pienvenesatama aivan kaupungin keskustassa, itse kaupungin etelälaidalla. Satama on rakennettu todella ahtaaksi ja leveämmille vierasveneille on vain 6 aisapaikkaa. Tullessamme satamaan kaikki levät aisapaikat olivat varattuja, mutta onneksi seurakaveri huusi heidän olevan juuri tekemässä lähtöä leveästä paikasta. Reipas tuulahdus ahtaassa venesatamassa ei ollut juuri sitä mitä olisin toivonut tähän tilanteeseen, joten päädyimme pyörimään hetken ympyrää tankkauslaiturin edustalla. Varmaankin erikoisen näköistä touhua, mutta olipahan siinä jollain ihmettelemistä.

Punaisella karttaan merkityssä isossa veneliikkeessä on erittäin hyvä valikoima ja se on ehdottomasti käymisen arvoinen.  Iso ruokakauppa on rantakadun toisella puolen, joten painavammankin ruokalastin jaksaa kantaa veneelle. Nuorison reissumuistoihin kuuluukin kyseisestä marketista hankitut, meikäläisittäin jokseenkin eksoottiset, Apple Pie ja Chocolate Shake –kivennäisvedet.

Kaupungin turisti-info sijaitse pohjoissataman kupeessa olevassa näyttävässä kirjastorakennuksessa. Sadepäivän varalle voisi vinkata, että kaupungissa on Tekniikan museo sekä kaunis vanha kaupunki, joihin tosin täytyy mennä bussikyydillä. Vajaan kilometrin päässä Ettans Båthamnista on O’Leary’s keilarata ja ravintola, jossa perheen nuorisonkin saisi viihtymään. Menovinkiksi voisi mainita myös Clarion Sense hotellin yhteydessä olevan, paljon kehuja saaneen ruoka- ja iltaravintolan sekä upeilla maisemilla varustetun Day Span.


Yksi mahdollisuus leveämmän veneen omistajille on jättää vene jokisuulle kuvassa näkyvään Klubbvikenin isompaan, lähes 50 paikkaiseen vierassatamaan ja käydä Luleåssa vuoroveneellä joka rantautuu aivan Ettans Båthamnin viereen. Klubbvikeniin houkuttelee jäämään myös hieno hiekkaranta ja satamakirjan mukaan veneilijöiden palvelutkin ovat hyvät.


Luleå on Pohjois-Ruotsin tärkeä satamakaupunki, jossa näytti päivystävän parikin jäänmurtajaa. Joella liikennöi iso rahtilaivoja, joten muuta liikennettä kannattaa pitää silmällä.


Nautiskelimme kaupungin riemuista useamman päivän ja jatkoimme sitten matkaa Luleån saaristokohteisiin.

5 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Jälleen loistava esittely paikasta, joka tuli heti laitettua must see listalle. Tämän kaltaiset esittelyt auttavat todella toisia veneilijöitä. Ja tuo otos, todellakin WOW! Upea, siitä olisi ihan ainesta jo sisustustauluksi.

Kaitsu kirjoitti...

Ettans on ahdas. Muutamat jäsenet antavat käyttää paikkojaan poissaollessaan, mutta eipä niistä kukaan kerro jos ei mene kysymään.
Pyöriminen tosiaan (tässäkin) altaassa kovalla tuulella hirvittää. On tullut kokeiltua.
Klubbviken on hieno paikka. Valitettavasti siellä on vielä huonompi paikkatilanne kuin Ettansilla. Leveämpiä paikkoja on vain muutama. Ne ovat olleet varattuina joka kerta, kun olemme viime vuosina yrittäneet sisään. http://www.mamarosa.fi/blog/?p=427
Vastapäinen pursiseuran ylläpitämä Likskär on valikoitunut meillä suosikkipaikaksi. http://www.mamarosa.fi/blog/?p=1101 Valitettavasti sieltä ei pääse vuorolaivalla kaupunkiin.

A-P kirjoitti...

Julkinen salaisuushan on että Perämeren saaristo on luonnoltaan kaunis ja käymisen arvoinen. Onneksi meilläkin on vielä monta monta paikkaa käymättä.

Ja hyviä otoksia saa tumpelompikin aikaiseksi aina silloin tällöin kun kuvaa paljon. Onneksi digikuvat tulevat sitä halvemmaksi mitä enemmän kuvaat :)

Toivottavasti isommille vierasveneille saataisiin nopealla aikataululla lisää paikkoja Luleån keskustaan. Niille olisi kyllä tarvetta. Klubbviken ja Likskär on meillä vielä käymättä. Hienon näköisiä paikkoja kumpainenkin. Voi veneilykausi, onneksi sitä kohti mennään!

Ansku kirjoitti...

Aivan mahtavat esittelyt! Kiitos näistä mielenkiintoisista ja inspiroivista postauksista! :)
Vaikka tiedän että me itse emme pääse ainakaan ihan lähivuosina näihin upeisiin kohteisiin, niin silti on tosi hienoa päästä virtuaalimatkalle itselle uusiin ja tutustumisen arvoisiin paikkoihin. Ja kyllähän nämä paikat tietenkin mieleen painetaan tulevaisuuden varalle ;)
Jes, kohti uutta veneilykautta mennään! =D

A-P kirjoitti...

Virtuaaliveneily on varsin mukavaa ja itsekin tykkään lukea toisten veneilykokemuksista. Kyllä maailma olisi astetta tylsempi paikka ilman veneilyblogeja!