<>

<>

tiistai 21. toukokuuta 2013

Maston pystytys for dummies

Sunnuntai-illan aikaansaannos oli tosiaan maston pystytys. Sekin on joillekin varmasti jo rutiinia, mutta ei meille. A:n kaksi ystävällismielistä kolleegaa oli mukana talkoissa ja taas kyselimme nöyrästi satamassa pyörineeltä porukalta lisävinkkejä, kun tenkkapåå meinasi välillä iskeä. Tässäpä noviisille mukaan tarttuneet opit listattuna eli maston pystytys for dummies.


  • Masto valmistellaan nostoon eli kiinnitetään saalingit ja niihin edelleen vantit. Lisäksi irroitetaan mahdolliset säilytyksen aikaiset kiinnitykset mastosta. Nostimia ja vantteja on hyvä vielä järjestää, kun masto on kumollaan. Maston juuren kohdalle koimme hyväksi jättää yhden kuminauhakiinnittimen estämään vanttien holtitonta heilumista noston aikana.
  • Valitaan taas riittävän kestävä nostoliina, joka viedään meidän tapauksessa ylimpien saalinkien ali maston ympäri ja kiinnitetään nosturiin.
  • Genoan rullalaitteesta pidetään erityistä huolta, jottei alumiininen putkirakenne pääse taittumaan. Kannattaa kiinnittää genoan nostin kuminauhalla ala-asentoon jotta se ei pääse liukumaan ylös (tai alas sormille).
  • Nostettaessa yksi henkilö käyttää nosturia, yksi huolehtii maston juuresta, yksi rullalaitteesta ja yksi liikkuu eri tehtävissä tarpeen mukaan. Itse en lähtisi hommaa tekemään vähemmällä kuin neljällä henkilöllä.
  • Masto nostetaan veneen kantta hieman korkeammalle ja etustaagi tai rullalaite kiinnitetään ensin.
  • Tämän jälkeen täsmäytetään varovasti masto paikalleen ja katsotaan ettei mitään - myöskään sormet - jää maston ja kannen väliin. On myös huolehdittava, että johdot menevät oikein.
  • Ylävantit kiinnitetään ja koko tämän ajan pidetään huolta, että masto pysyy paikallaan.
  • Kun ylävantit on kiinni, tilanne on stabiili ja mastosta ei enää tarvitse pitää käsin kiinni. Sitten edetään alavantteihin ja takastaagiin.
  • Nosturilta ei poistuta ennen kuin on muistettu kiinnittää vindex ja tuulimittari.
For dummies -osuus oli siinä. Maston virittämiseen on ammattimaisia ohjeita täällä englanniksi ja helpot pikaohjeet täällä suomeksi.

3 kommenttia:

ullao kirjoitti...

Tuo on totta, että ison maston pystytykseen tarvitaan kolme neljä ihmistä. Aiemmissa veneissä me pärjäsimme kahdestaan, koska TPS:n sataman mastonosturia voi kauko-ohjata. Nyt Reposaaressa nosturi oli käsikäyttöinen ja asiat menivät juuri melkein noin kun kirjoitit.

Katinka kirjoitti...

Hyviä listoja saat aikaiseksi. Ihanaa, että jaat tietoa, niin kaikkien ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Ja hei, pian tekin olette vanhoja konkareita =)

Virtauslangan H kirjoitti...

ullao: Kauko-ohjattava nosturi helpottaisi kyllä hommaa. Ehkä sitten kun on kokemusta ja vältytään turhalta säätämiseltä, niin kolmellakin pärjätään.

Katinka: Kiitos! Vanhaa konkariutta odotellessa :-)