<>

<>

sunnuntai 2. elokuuta 2015

Veneilykesän hoksauksia Ruotsin rannikolta

- Tänä kesänä ensi kertaa kokeilemamme yli vuorokauden mittaiset legit avomerellä tuntuivat sopivan meille hyvin. Niitä ei siis kannata turhaan vältellä, vaan kokeilla rohkeasti.

- Elämänlangat ja valjaskoukut osoittautuivat hyväksi hankinnaksi. Pitemmillä legeillä pystyi nukkumaan rauhassa kun tiesi yksin kannella olijan olevan kiinni veneessä.

- Virsikirjalla ajo opeteltiin vasta tänä kesänä sopivien myötätuulien kannustamana. Varsin käyttökelpoinen purjeasetus, mutta isommassa aallokossa genoa tuppaa läpsymään. Preventteriköysi estää puomin heilahtelut ja vähentää kalustovaurioita mahdollisessa vahinkojiipissä. Virsikirjalla ajaminen vaati tarkkaavaisuutta ratti- tai pinnahenkilöltä, sillä emme kokeilleet autopilotin soveltuvuutta virsariajoon. Onnistuisikohan autopilotilla virsarin ajattaminen vakiotuulikulmaan? Pitänee kokeilla joskus sopivissa olosuhteissa.
- Weberin Go-Anywhere kaasugrilli on erittäin toimiva venekäytössä.  Grilli toimii joko pienillä kaasupatruunoilla tai käyttämällämme kaasupulloadapterilla. Sotkevien ja herkästi kostuvien grillihiilienkään kanssa ei tarvitse olla tekemisissä. Grilli vie vain vähän tilaa, grillaustulos on erinomainen ja pinta-ala riittää hyvin neljän hengen grilliherkkujen valmistukseen.

- Veneellä on hyvä ottaa päiväunia.  Yllätyyys! Määritelmällisesti päiväunet tarkoittavat unitilaan vaipumista, lyhyttäkin sellaista. Tämän kesän ennätyksekseni jäänevät neljät päiväunet yhden päivän aikana, mikä on huolestuttavat 20% vähemmän kuin viime kesän ennätys (viidet päiväunet).- Kuuluisa lounatuuli loisti tänä kesänä poissaolollaan. Tuulet olivat yleensä ennusteita kovempia sekä jostain syystä vastaisia. Ei hyvä. Nostalgian nälkäiset voivat hankkia korvamatonsa TÄSTÄ LINKISTÄ.

- Tämän kesän säätiloihin sopivan aforismin kuulimme eräältä kipparilta Vaasassa: ”Kelitkin paranee, kun juopottelee tarpeeksi kauan”. Lausahdus on kuulemma Alppien suunnalta kotoisin.- Sonera Sopiva –liittymä on loistava valinta Ruotsissa ja Baltian maissa veneileville. Sama kiinteä datahinta, tosin ulkomailla max 5Gbyte datansiirtorajoituksella (25eur/kk). Toimi hyvin nuorison tyytyväisenä pitämiseen.

- Ruotsissa suihkut ja pesukone toimivat tyypillisesti 5skr tai 10skr kolikolla. Niistä oli pulaa tänäkin vuonna. Purkaessamme tavaroita veneestä kotisatamassa löysin viimevuotisen ison pussillisen kyseisiä ruotsalaisia kolikoita… No, tarvinnemme niitä taas ensi kesänä.

- Sosiaaliset ruotsalaiset veneilijät haluavat ohittaa lähietäisyydeltä. Avomerelläkin. Ennen kuin tämän hoksasi, ihmetteli haluaako vastaantuleva tahallaan törmätä vai mikä tässä nyt oikein on jujuna?- Suomalaiset ovat myyneet ja myyvät toivottavasti edelleen ruotsalaisille ilahduttavan paljon moottoriveneitä. Suosituimpia tunnistamiani merkkejä näkyivät olevan Yamarin, Buster ja Aquador.

- Ruotsalaiset tuntuvat valitsevan perämoottorinsa lähinnä suositusalueen ylälaidasta, joten harrastukseen ollaan selvästi valmiita panostamaan hieman enemmän.

- Avomerellä Högakustenin edustalla näimme todennäköisesti periskoopin ensin veneen sivulla ja jonkin ajan päästä veneen takana. Kävivätköhän kuvaamassa rekisteritarramme veneen sivulta sekä veneen nimen ja kotipaikan veneen takaa? Ehkäpä tallensivat moottorimme äänen tiedostoihinsa tunnistetietojen kera? Vedensyvyys oli niillä main 100 – 160m ja Ruotsilla on viisi sukellusvenettä, joten periskoopin näkeminen sillä alueella on teoriassa mahdollista.


- Olen kovin perso mätitahnalle, joten Ruotsissa veneillessä täytyy kaupasta etsiä kyseisen herkun uusia  makuvariaatioita. Tänä kesänä tutustuin kahteen eri makuun: Kalle’s dill sekä hieman vahvemman makuinen Kalle’s Guld. Suolaisen herkun kaveriksi leivän päälle sopii erinomaisesti periruotsalainen räksallad. Nam! Sikäli erikoisia ruotsalaisia herkkuja ovat, että ei taida turska eikä katkarapu elellä Ruotsin aluevesillä.


Ei kommentteja: