<>

<>

lauantai 5. elokuuta 2023

Lilla Nassa

Tämänvuotinen kesälomareissu seilattiin aikataulurajoitusen vuoksi lähivesillä Tukholman saaristossa. Täältä löytyy paljon saarikohteita, joissa emme olleet ennen käyneet. Ajatuksena oli sään salliessa kiertää ulkosaariston kohteita, joihin ei tule niin helposti lähdettyä viikonloppureissuilla. Säät eivät kuitenkaan ole tänä kesänä olleet kovin suotuisia ja meidän reissun ensimmäinen etappi vei tylsän käytännöllisesti seuran saareen sadepäivää viettämään. Taivaalta tuli vettä koko päivän ja saimme saunoa sekä uida kesäsateen ropistessa merenpintaan. Jatkoimme matkaa seuraavana päivänä kelien parantuessa ja ensimmäinen meille uusi kohde oli ulkosaariston Lilla Nassa.
Lilla Nassa on pieni ja matala ulkosaariston kallioinen saari, joka ei tarjoa kovin hyvää tuulensuojaa. Ennusteissa puhalteli 8-12m/s etelätuuli, mutta aurinkoisen sään kannustamana päätimme kuitenkin lähteä kokeilemaan millaisen tuulensuojan Lilla Nassa oikein tarjoaa. Rantauduimme saaren pohjoisosan kapealle lahdelle, joka vaikutti tarjoavan parhaan suojan etelän puoleisia tuulia vastaan. Sisäänajo lahdelle on kapeahko, eikä lahdellakaan ole turhaa tilaa ylimääräisiä manoovereja varten. Saimme ihan hyvän paikan ja kiinnityimme rantakallioihin kiilojen avulla.


Lilla Nassa todellakin on matala ja lähes puuton kalliosaarien rykelmä.  Saaren keskellä on muutama vanha kalastusmaja, sekä niiden käyttöön tehty lyhyehkö laituri. Tännekin oli muutama vene kiinnittynyt, vaikka lahti ei juurikaan tarjonnut suojaa etelänpuoleisia tuulia vastaan.


Muutaman rakennuksen lisäksi Lilla Nassassa on lähinnä upeita ulkomerellisiä kalliorantoja sekä merimaisemia. Näissä maisemissa voisin kyllä kuvitella grillaavani kallioilla auringonlaskua ihaillen, mutta viileähkö lämpötila sekä saaren yli puhaltava viima ei kannustanut istuskelemaan rantakallioilla. Heinäkuun sää tuntui viiman ansiosta lähinnä syksyisen viileältä. Ennusteissa reipas tuuli jatkuisi ulkosaaristossa niin pitkään kuin ennustetta riitti. Halusimme kesän takaisin ja aloimmekin katsella seuraavaa kohdetta lähempää mannerta ja paikasta joka tarjoaisi erinomaisen tuulensuojan isompien, puustollisten ja korkeampien saarien kainalosta.

Ei kommentteja: