<>

<>

tiistai 5. syyskuuta 2017

Linanäs

Perjantaina pääsimme irtaantumaan kotilaiturista hieman suunniteltuakin aikaisemmin. Viikonloppureissun ensimmäiseksi pysähdyspaikaksi oli valikoitu noin kahdeksan mailin päässä sijaitseva  Linanäsin satama. Ripeän lähdön ansiosta pääsisimme perille varmasti valoisaan aikaan. Tuuli oli lähes olematonta, joten koneistimme perille leppeän lämpimässä syysillassa. Matkaviihdykettä tarjosivat rantojen monilukuiset rakennelmat, navigointi ennen käymättömille paikoille sekä muu vesiliikenne. Ehkäpä  näihin hieman suurempiin väyläkavereihin tottuu aikaa myöten, mutta varmaankin silti parempi pysyä pois keulan edestä.

Linanäsin palvelusatama sijaitsee isolla Ljusterön saarella, joka on vain yhden lyhyen lossimatkan päässä mantereesta. Isoja odotuksia saaristolaistunnelman ja luonnon suhteen ei ollut, mutta halusimme kuitenkin käydä katsastamassa paikan. Itse satamasta löytyy mm. polttoainemyynti, suihkut ja kaksikin viihtyisän näköistä rantaravintolaa. Sataman mittakaava suosii pienehköjä moottoriveneilijöitä ja isommille veneille mukaanlukien purjeveneet on tarjolla lähinnä laiturin ulkoreunapaikkoja joko mooring-linejen avulla tai suoraan sivukiinnitykseen. Kun saavuimme perille perjantai-iltana oli satama käytännössä tyhjä ja kaikki paikat kiinni. Päätimme parkkeerata itsemme laiturin sisäpuolen ulommaiselle aisapaikalle. Leveyden puolesta mahduimme hyvin, mutta pituuden suhteen oli vähän niin ja näin. Jos toisella puolen olisi ollut yhtä pitkä vene, ei kukaan olisi päässyt ohi. No nyt tiedetään parkkeerausmahdollisuudet meidän veneellä tässä satamassa mahdollisia tulevia käyntejä varten.


Ilta oli lämmin ja tyyni tarjoten hienon luomuvaloshown koko rahan edestä. Nukkumaan mennessä totesimme reissun kannattaneen vaikka koko loppureissun sataisi vettä.


Lauantaiaamuna kävimme lyhyellä maastontiedusteluretkellä sataman ulkopuolella. Oletimme näkevämme lähinnä hyvin hoidettuja pihoja taloineen, joissa illat luultavimmin katsellaan TV:n puutarhantuunausohjelmia tai luetaan puurtahanhoitoaiheisia lehtiä.

Isoja odotuksia ei siis ollut, joten tekemämme löydökset olivat sitäkin vaikuttavampia.  Ensin löysimme hiekkapohjaisen pienille lapsille sopivan kunnallisen uimarannan kaikkinen tarpeellisine tykötarpeineen. Eli sellaisen joka ei ole liian syvä, on varustettu hyvin laiturein ja rajattu kellukepuomein. Täällä kun tuppaa olemaan syvyttä reilusti heti rannasta alkaen, joka ei oikein ole hyvä ratkaisu mikäli uimataidon kanssa ollaan vielä harjoitteluasteella. Päätimme laittaa paikan muistiin jos saamme joskus pienempiä venevieraita. Maastontiedustelureissun lopuksi löysimme varsinaisen helmen: täydelliset aikuisten uimakalliot! Hienot maisemat avoimemmalle selälle, oikea ilmansuunta auringon suhteen sekä uimaportaat jotka vievät suoraan syvään veteen. Tänne olisi hieno tulla viettämään aurinkoista kesäpäivää viltin ja eväskorin kanssa.59°28'23.2"N
18°30'41.5"E

Ei kommentteja: