<>

<>

lauantai 28. tammikuuta 2017

Venekuvasta Chromaluxe Metalprint -tauluksi

Veneilyreissuilla on tullut otettua paljon hyviäkin kuvia, jotka lepäävät lähinnä digilaitteiden kätköissä. Tämä blogi on ollut yksi hyvä tapa tuoda kuvia esiin arkea ilahduttamaan: vanhoja blogijuttuja tuleekin aina silloin tällöin vilkuiltua ja muisteltua  reissujen kohokohtia. Parhaista kuvista voisi toki nauttia useamminkin ja olen useaan otteeseen miettinyt taulun teettämistä veneaiheisesta valokuvasta. Yhtä monesti projekti on tökännyt. Haluan tietysti taulun olevan riittävän isokokoinen, jotta valitsemani kuva tuottaisi halutun elämyksen normaalilta taulun katseluetäisyydeltä. Kookkaita ja laadukkaita valokuvatulosteita on toki saatavana, mutta valitettavasti sellaisen hinta kehystettynä nousee kohtuullisen korkeaksi. Canvas-taulut ovat kokoonsa nähden edullisempia, mutta olen pelännyt hyvän kuvan menettävän taianomaisuutensa kangaspainatuksen myötä. Voin olla väärässäkin, mutta henkilökohtaisesti en ole nähnyt canvas-taulua, joka pystyisi toistamaan kaikki värisävyt sekä valoisuuserot paperisen valokuvatulosteen lailla.

Ajatus valokuvataulusta sai uutta puhtia huomatessani joulun alla Rajala Pro Shopin joulukalenteritarjouksen: Chromaluxe 40x50cm Metalprint -taulu huomattavan edulliseen hintaan yhden päivän ajan! En tiennyt vähääkään millainen kuvanlaatu kyseisessä taulussa on, mutta tuoteseloste kehuu taulun laatua varsin vakuuttavasti. En onnistunut löytämään yhtään puolueetonta arviota tuotteesta, mutta koska hinta toimituskuluineen oli mielestäni kohdallaan, päätin tilaisuuteni tulleen. Nyt olisi oikea aika kokeilla miltä itse otettu kuva näyttäisi seinällä. Tulisiko se tuottamaan katsojassa sellaista elämyksellisyyttä jota kuvittelin sen parhaimmillaan pystyvän tuottamaan?

Kuvan valinta osoittautui yllättävän hankalaksi. Piti pohtia miltä kuva näyttäisi eri kokoisena eri katseluetäisyyksiltä ja -kulmista. Kuvan valittuani vielä haastavammaksi osoittautui sävyjen ja kontrastien hienosäätö. Kuvaan aina RAW formaatissa, joten kaikki mahdollisuudet kuvan jälkikäsittelyyn ovat olemassa. Ainoa ohje Rajala Pro Shopin sivulla on suositeltu väriprofiili: sRGB. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäi siis säätää sävyt ja kontrastit näyttämään hyvältä iMacin näytöllä. Eipä oikein muutakaan voinut. Lopputulos olisi sitten valmiissa taulussa sellainen kuin olisi. Muistutin itselleni, että nyt on taulussa hinta kohdallaan, joten jos pahasti pieleen menisi niin ei kovin kirpaisisi. Toisaalta H oli reissussa, joten ennen tilauksen tekemistä koko tauluhankkeesta ei tullut neuvoteltua lainkaan varustamon puheenjohtajan kanssa. Kokonaisuus huomioiden siis varsin riskipitoinen hanke.

Epäilys taulun kuvanlaatua kohtaan nousi vielä tilaushetkellä, kun Rajala Pro Shopin tilausjärjestelmä ilmoitti kuvatiedoston maksimikooksi 10MB. Jouduin pienentämään .jpg kuvan kokoa huomattavasti saadakseni sen vaadittua maksimikokoa pienemmäksi. Tulisiko tämä näkymään taulussa pikseleinä läheltä katsottuna? Alla alkuperäinen rajalaan lähetetty kuva.


Taulu saapui lähimpään postiin luvatun toimitusajan mukaisesti. Lähetys oli huolellisesti pakattu ja saapui perille täysin virheettömänä. Taulu todellakin on alumiinilevy, jonka pinnalla on laadukkaaseen valokuvaan verrattavissa oleva kiiltäväpintainen kuva. Taulun takapuolella kiertää alumiinirima, johon on laitettu valmis ripustuslanka. Ohut alumiinilevy ei siis lepää seinää vasten, vaan alumiinirima nostaa taulun tasaisesti irti seinästä tuoden sen paremmin esiin. Samalla ripustuslanka jää kätevästi piiloon taulun taa. Siis fiksusti mietitty valmis kokonaisuus seinälle ripustettavaksi.Kuva on erittäin hienojakoinen eikä siinä näe rakeisuutta tai kuvan pikselöitymistä. Varjopuolen tummat kohdat valkoisessa purjeessa vaikuttivat ensivilkaisulla todella tummilta. Olin säätänyt kontrastia aavistuksen jyrkemmäksi dramaattisemman vaikutelman aikaansaamiseksi, mutta oliko tämä sittenkin lopputuloksen kannalta virheratkaisu? Sinisen sävyt liukuvat taulussa hienosti juuri kuten pitääkin, joten siinä suhteessa kuvanlaatu on suorastaan uskomattoman hieno. Kokonaisuudessaan värien toisto on upea ja kuvanlaadun tarkkuus on uskomattoman hieno. Alla lähikuva taulusta josta näkyy yksityiskohtien tarkkuus.Katseltuani taulua eri valaistusolosuhteissa olen tullut siihen lopputulokseen, että kuvaa olisi voinut säätää aavistuksen verran kirkkaammaksi. Myös kontrastisäädön kanssa kannattaa olla varovainen ja mieluummin korjata tummia kohtia aavistuksen valoisemmiksi. Näillä muutoksilla kuva ei välttämättä ole parhaimmillaan tietokoneen näytöllä, mutta normaalissa huonevalaistuksessa sekä talviajan päivänvalossa taulu voisi näyttää hieman kirkkaampisävyiseltä. Tämänköhän vuoksi taidegallerioissa on yleensä hyvä yleisvalaistus sekä erilliset kohdevalot tauluille?
Kokonaisuutena olen tauluun erittäin tyytyväinen ja voin kyseistä tuotetta lämpimästi suositella myös normaalihintaisena. On se hintansa arvoinen.


Ei kommentteja: