<>

<>

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Ensi kertaa purjehtimaan

Veneellämme on käynyt jo koko joukko ystäviämme. Kiva niin! Ensimmäistä kertaa veneelle tulevia askarruttavat ymmärrettävästi käytännön kysymykset. A teki ensikertalaisten valmistautumista tukemaan listan, joka auttanee perusasioissa. Meille lista on puolestaan oiva muistin tuki.

Päälle ja kassiin:
- Mieluusti vaaleapohjaiset kengät, esim. tennarit. Sadekeliä varten voi ottaa mukaan kumisaappaat. 
- Aurinkolasit
- Aurinkorasva ja aurinkosuojaava huulirasva. Ja niitä on syytä käyttää, jos aurinko paistaa.
- Hanskat. Jos aiot osallistua köysien käsittelyyn, tulee hanskojen olla kädessä!
- Pipo
- Lämmintä säätövaatetta
- Jos on pientäkään riskiä vesisateesta tai isommasta aallosta (roiskeet), niin vedenpitävä asustus on hyvä. Se suojaa hyvin myös kylmältä tuulelta.
- Uima-asu + pyyhe. Tänä kesänä uimaan tosin ovat tarenneet mennä lähinnä lapset.
- Matkapahoinvointilääkkeet, jos sellaisia käytät.
- Juomapullo, esim. ½ litran kierrekorkillinen limsapullo on hyvä.
- Pientä syötävää. Aika usein nälkä yllättää jo kesken matkan. Veneessä on kyllä helposti syötävää säätöruokaa, mutta jos haluat omien mieltymystesi mukaisia välipaloja, niin mukaan voi pakata myslipatukoita, suklaata tms.
Turvallisuus ennen kaikkea:
- Veneessä on ns. paukkuliivit kaikille. Myös omia veneilyliivejä voi käyttää.
- Ennen lähtöä pidetään pienimuotoinen turvallisuusinfo: mistä voi pitää kiinni, mistä ei kannata pitää kiinni, kuinka paukkuliivi toimii, miten toimitaan jos joku putoaa veneestä, kuinka moottori käynnistetään ja miten vene liikkuu eteen/taaksepäin moottorilla, kuinka purjeet lasketaan / veto poistetaan vaikka puukolla, puukon sijainti ja veneen sijainnin lukeminen karttaplotterista. Jos mukana on kaksi pätevää kipparia, niin osa noista asioista kuten purjeiden lasku ja moottorin käynnistys jätetään pois ohjelmasta.
- Jos pelkäät vettä / et osaa uida, on siitä syytä kertoa kipparille ennen matkan alkua.
- Alkoholi veressä ja (purje)veneily on toimiva yhdistelmä vain kun vene on kiinnitettynä laituriin. Silloinkin on syytä pysyä kohtuudessa. Kuka tietää, vaikka venettä joutuisi siirtämään kesken illanvieton?

Purjehduksesta yleensä:
- Purjeveneilyssä aikakäsitys poikkeaa totutusta.  Tuulet määräävät veneen nopeuden ja joskus suunnankin. Perillä ollaan sitten kun ollaan perillä. Kiirettä ei tunneta. Toki suunnittelemme retken kunkin päivän tuulten mukaan, ettei mistään olennaisesta myöhästytä.
- Kerrotaan paljonko vene voi kallistua ja milloin. Tämä on osoittautunut hyväksi jutuksi käydä läpi etenkin lasten kanssa, jotta he eivät säikähdä kun vene kallistuu.
- Jos huono olo uhkaa, on siitä syytä kertoa kipparille mahdollisimman pian. Yritämme antaa vinkkejä, joiden avulla oloa voi helpottaa.
Miehistön jäsenenä vai matkustajana?
- Lähtö- / rantautumisvaiheessa tarvitaan kipparin lisäksi vähintään yksi henkilö irrottamaan / kiinnittämään keulaköydet. Mieti haluatko toimia tässä tehtävässä?
- Haluatko muutoin osallistua purjeiden käsittelyyn tai toimia ruorimiehenä tai -naisena?
Hyvä tietää veneestä:
- Veneessä on WC, jota voi käyttää myös matkan aikana
- Pentteri on melko normaali keittiö varusteineen ja ruokailuvälineineen. Pakastinta tai mikroa siellä ei ole.
- Vaatteita voi vaihtaa rauhassa kajuutassa.
- Uimarit voivat suihkutella tarvittaessa veneen uimatasolla.


Ei kommentteja: