<>

<>

tiistai 22. toukokuuta 2018

Gällnö, Getudden

Vaxholmin linnoitusreissun jälkeen irroitimme köydet ja suuntasimme kohti Gällnön Getuddenia. Noin 8NM merimatkan saimme purjehtia pääosin sivutuuleen. Toki saariston tempukas tuuli vaihteli välillä 1m/s - 8m/s ja suuntakin heittelehti ehkä noin 100 asteen sektorin sisällä. Kaikesta huolimatta saimme aikaiseksi reippaan keskinopeuden ja pitkät pätkät seilasimme yli 7 solmun. Kesän huipuiksi saimme plotteriin 7.6 solmun lukemat. Reissuun mukaan houkuteltu nuoriso-osaston edustaja tekaisi purjehduspätkästä videon.

Gällnön Getuddenissa saimme keulan kiinni kallioon, mikä mahdollisti hampurilaisten grillauksen päivälliseksi veneen edustan rantakallioilla.


Gällnö on iso saari, jossa on ympärivuotista asutusta, saaristokauppa sekä entiseen kyläkouluun perustettu vandrarhem. Autolla saareen ei pääse, mutta saarella on hyvä yhden auton levyinen tieverkosto. Maastontiedusteluretkellä totesimme kyläkaupan valikoiman ihan kelvolliseksi. Kaupan edustan laiturin syväys vaikutti riittävän purjeveneelle, mikäli kiinnittyy laiturin päähän peräankkuria käyttäen.

Istuimme lämpimän päivän iltaa veneen kannella ja jutustelimme viereisen ruotsalaisveneilijän kanssa. Hän kertoi veneilleensä näillä vesillä jo kolmekymmentä vuotta ja totesi että tämän hienommaksi illan sää ei voi tulla. Nyökyttelin myötäilevästi ja totesin nyt olevan sentään vasta toukokuun puolivälin.
Aamulenkin jälkeen pesumahdollisuuksia löytyi tasan kaksi: suihku veneessä tai ruotsalaisten suosima morgondopp. Ehkä nukuimme muita vaneilijöitä pidempään kun en huomannut yhdenkään ruotsalaisveneilijän suorittavan tässä lahdenpohjukassa kyseistä aamurituaalia? Tai ehkä veden pinnalla kelluva männyn siitepöly ei miellyttänyt aamupesulle aikovia? Veneemme purjehtii suomen lipun alla, joten hyvien naapurisuhteiden ylläpitämiseksi päätin suorittaa tuon ruotsalaisveneilijöiden perinteisen aamurituaalin. Kyllä +15 asteista vettä voi luonnehtia vähintäänkin raikkaaksi.

www.gallno.se

Ei kommentteja: