<>

<>

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Norrbyskär ja Holmö

Uumajan liepeillä kävimme viimeisinä Ruotsin kohteina vanhassa sahasaaressa Norrbyskärissä sekä pohjoisempana sijaitsevassa Holmössä.


Norrbyskärissä ei ollut ruuhkaa. Se ei varmasti johtunut tunnelman puutteesta, sillä saaressa tuntui kuin olisi rantautunut keskelle vanhaa sahayhteisöä. Niin hyvin saaren historiaan johdattelivat viehättävä sahamuseo sekä saaren hyvin säilyneet rakennukset: koulu, sahan työntekijöiden kotitalot ja tehtaan johtajan talo muutamia mainitakseni. Suosikkini rakennuksista oli 100 vuotta vanha keilarata. Saaren turistipalvelut oli järjestetty muutoin hienosti, mutta veneilijää olisi ilahduttanut huoltorakennus.



Holmöhön matkaa tuli Norrbyskäristä reilut 33 mailia. Holmö oli meille sopiva paikka lähteä ylittämään Pohjanlahtea Kokkolan Tankar maalina. Holmöhössä oli mukava uimaranta aivan vierasvenelaiturin vieressä ja loistavat palvelut. Nautimme iltaruuat rantaravintolassa ja syödessämme ihailimme terassin edessä tepastellutta siiliä. Muutoinkin ehdimme lyhyen visiittimme aikana nähdä niitä useampia. Holmössä vierasvenepaikkoja oli runsaasti ja ne kaikki olivat täynnä. Ruotsalaiset herrat olivat varautuneet hellepäivään pystyttämällä hauskannäköisen aurinkoterassin laiturille.


Ei kommentteja: