Tällaisella reseptilla olen jo muutaman vuoden leipiä tehtaillut:
Saaristolaisleipä (2 kappaletta)
1 l piimää
75g tuorehiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
1 rkl suolaa
2 dl vehnäleseitä
1 dl ruismallasrouhetta
3 dl ruismaltaita
(näyttää tummalta jauholta)
3 dl ruisjauhoa
n. 1l vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut
ainekset sekoittaen tai yleiskoneella. Taikina jää melko löysäksi. Laita
taikina pitkänomaisiin leipävuokiin. Anna leipien kohota noin 2 tuntia. Paista leipiä melkein 3 tuntia 160 asteessa.
Noin tunnin jälkeen on hyvä laittaa leipien päälle folio, jotta pinta ei tummu
liikaa. Leivän maku on parhaimmillaan noin kolme päivää paistamisen jälkeen.
Nautitaan oman maun mukaan: sillikaviaarilla, voilla, graavisiialla ja tillillä tai mätitahnalla.
6 kommenttia:
Heti otan kyllä ohjeen talteen, saaristolaisleipä on tosi hyvää =)
Kiitos ohjeesta. Täytyypä kokeilla.
Samat sanat! Täytyy kokeilla.
Erilaisia versioita on tosiaan netissä useampiakin. Tämä on vähän muunneltu Kotilieden vastaavasta. Jos muuten leipävuokanne eivät ole kovin isoja, niin satsista saattaa tulla kolmekin leipää.
Ennen en pitänyt tuosta saaristolaisleivän makeahkosta mausta mutta sitten sain maistaa sitä mädin kanssa ja uijui, miten sopikin niin hienosti maut yhteen. Pitääpä joku sateinen päivä kokeilla tuota sinun reseptiäsi.
Vellamo: Täytyypä kokeilla mädin kanssa. Yksi tapa nauttia tätä leipää on myös sivellä päälle smetanaa, lisätä päälle pieneksi kuutioitua kylmäsavulohta ja sipulia sekä ryydittää tillillä ja mustapippurilla. Itse en periaatteessa perusta sillistä enkä oikein suuresti graavikalastakaan, mutta saaristolaisleivän makeuteen yhdistettynä ne maistuvat minulle.
Lähetä kommentti